OpleidingTekentaal.nl
 

Tekentaal voor je beroepspraktijk


De kunst van het zinvol vragen stellen
Deze studie is ontwikkeld voor coaches, therapeuten,hulpverleners, trainers en docenten die beroepsmatig met kinderen en volwassenen werken en die de cliënt de ervaring van teken- en schilderwerk willen bieden rond zijn doel of hulpvraag.

Tekentaal lezen is de kunst van holistische vragen stellen en deze koppelen aan de emoties, lijf en leven van de cliënt. Werkmateriaal kiezen en praktische oefeningen vormen de basis van de lessen. Elke les lees je tekeningen, ook van elkaar. Daarbij worden psychologische, filosofische wetten zichtbaar.

Tekentaal geeft informatie die zowel bewust als onbewust is. Als je cliënt zijn doel of hulpvraag tekent, kun je aan het getekende beeld zien wat hij nodig heeft. De tekening laat zien waar de klacht zit, kracht en zwakte. Door de inzet van lichaamswerk wordt duidelijk wat er speelt en dit helpt inzien en doorvoelen hoe dit te kunnen veranderen. In de tekening laat je die veranderingen toevoegen en dit vernieuwde beeld, gevoel en gedachten intern opslaan. Hierdoor worden de inzichten verankerd, versterk je het immuunsysteem en het zelfhelend vermogen. Door deze interventies stimuleer je het creatieve brein.

Een doel tekenen werkt anders dan brainstormen of praten daarover. Het geeft inzicht wat je al in huis hebt en wat je nog mag ontwikkelen.
De tekentaal en zijn symboliek bevragen en analyseren vraagt oefening en vertaalslagen.

Voorwaarden om aan dit jaar mee te doen is dat je al individuele counselvaardigheden hebt, dat je goed (hoorbaar) kunt luisteren, getraind bent in een goede waarneming. Enige ervaring met psychologie en leeftijdsfasen is gewenst.
We werken vanuit een holistische mensvisie waarin denken, voelen, willen en doen aangesproken worden vanuit verschillende bewustzijnsniveaus (die zichtbaar gemaakt worden in het psychosynthesewerkmodel).

De 16 lessen zijn deels live (5 lesdagen van 10.00 – 17.00 op locatie Proeflokalen in Zutphen) en deels online (11 lesdagen van 13.00 – 17.00 uur). Je bent in het bezit van een laptop/computer. De online lessen worden online aangeboden en je wordt hiervoor uitgenodigd.
Na iedere les krijg je de module digitaal toegestuurd. Je gaat het geleerde thuis oefenen en krijgt iedere les 2 huiswerkopdrachten, 1 voor jezelf en 1 opdracht met een proefpersoon. Je kunt een gemaakte tekening inbrengen in de les.

De grootte van de groep is minimaal 4 deelnemers en maximaal 8 deelnemers.

Wil je meer informatie, dan vind je hier de gegevens om contact op te nemen.

Klik hier voor het lesrooster van het studiejaar Tekentaal voor je Beroepspraktijk.

Klik hier voor   Inschrijfformulier