OpleidingTekentaal.nl
 
José te Hennepe.JPG

Vanaf 1997 ben ik, José te Hennepe, nu 25 jaar door de tekentaal geïntrigeerd. In 1996 maakte ik kennis met Lisa.
Vanaf het eerste moment was ik gegrepen door de betekenis van wat ik tekende. Dit heeft me nooit meer losgelaten. Hoe het “werkt”, hoe je lichaamsgevoel, denken, je gevoelens, je wil, je ziel, je missie, je issues, dingen die je niet eens weet, waar je niet eens altijd vat op hebt, hoe dat alles, met invloed van het onbewuste, via die handen naar buiten komt, op papier, zichtbaar wordt.
Hoe verrassend en nog altijd. Zo groot? Zo scherp? Zo intens? Zo lief? Zo alleen? Zo samen? Hé, is dat daaraan gelinkt? Wil ik dat zo? Dit had ik niet bedoeld, is het papier ineens te klein? Het is nog niet af, etc. Tijdens het tekenen al voelen en opmerken wat voor gedachten er voorbij komen en hoe vanuit het een het ander volgt. Dan kijken naar wat het me te zeggen heeft en dan het uitbeelden ervan, dat bijzondere lichaamswerk, dat ineens nog weer een ander of extra gevoel geeft en hoe kloppend dat is. En dat ik het getekende zelfs kan aanpassen en dat ik dan ook werkelijk het verschil voel. Geweldig!

Het uitbeelden van herinneringen of problemen is een geweldig mooie en veilige manier dat verduidelijkt, inzicht geeft wat er speelt en waardoor je belastende herinneringen kunt verwerken. Het tekenen of schilderen geeft rust in je hoofd en gevoel. Het uitbeelden en dus zichtbaar maken van gevoelens en gedachten maakt het veel minder beladen en daarna is er de mogelijkheid negatieve stukken om te buigen, waarvoor juist een zichtbaar werkstuk zich uitermate goed leent. Je aanpak hiervan vertalen naar jouw leven is een prachtig en onvergetelijk inzicht en zeer praktisch inzetbaar. Het onbewuste reikt je precies aan wat er op dit moment nodig is en wat je aankunt.

Mijn missie:
Mijn missie is om voor coaching of therapie beeldend, diverse tekenopdrachten en diverse ingangen aan te bieden om datgene te tekenen waar de blokkade of angel zit. We gaan in gesprek, waarbij we kijken wat het getekende te zeggen heeft. Daarbij help ik beelden en symbolen te vertalen en het geheel te zien. De problemen via de tekentaal of via de innerlijke beeldtaal helder te krijgen, hiermee in gesprek te gaan en te veranderen wat nodig is, zodat blokkades verdwijnen of verzachten en hiervoor weer meer eigenheid terugkomt.
In te tekenlessen is mijn missie creatieve werkvormen aan te bieden, waardoor de cursisten genieten, worstelen, emmeren, creativiteit ontdekken. Ik bied tevens opties aan, begeleid bij kleurgebruik, materiaalgebruik, gebruik van ruimte, andere ingangen. Dit vooral met het oogpunt dat de cursisten tevreden, blij en trots met hun werkstuk zijn.