OpleidingTekentaal.nl
 
José te Hennepe.JPG

José te Hennepe

Mijn naam is José te Hennepe (1964). Ik ben al sinds mijn vroege jeugd creatief op meerdere vlakken: allerlei technieken met stof, naald en draad en tekenen. Vanuit mijn familielijn kreeg ik de creativiteit ook mee. Mijn opa was een regionaal vermaard kunstschilder en mijn moeder maakte vele grote wandkleden. In mijn oma’s lijn zitten allemaal onderwijzers. Ik heb veel toegekeken hoe mijn opa met verfpigmenten de goede kleur mengde en hoe mijn moeder in de jaren 70 veelzijdig materiaal met een heel ander doel en functie verwerkte in wandkleden.

Als kind bedacht ik steeds hoe het moest werken met energie op deze aarde, waar je was, met wie, wat je meemaakte en hoe alles verbonden moest zijn. Mijn eigen tekenstijl was gelijk al vrij energetisch en grafisch.
Ik genoot van paardrijden, de wisselwerking tussen paard en mijzelf. Ondanks mijn wens voor kunstacademie of docent wiskunde (wegens mijn voorliefde voor geometrie), was het idee destijds samen een manege met veel interactie te starten en heb ik na het VWO aan het Arnhem Lyceum, als zekerheidsfactor de opleiding tot directiesecretaresse gedaan. Aanvankelijk was het idee naar Australië te gaan, maar het bleef toch Gelderland.

Een paar jaar na de geboorte van mijn 3 kinderen kwam er meer ruimte voor verdieping. Handlijnen hebben mijn interesse, maar wat hebben ook zelfgetekende lijnen te zeggen? Toen ontmoette ik Lisa Borstlap en ben de Opleiding Genezend tekenen gaan volgen. Toen gaf ik al jaren les aan huis in werken met stoffen. Na het afronden van de opleiding werd ik al snel docent aan de opleiding en gaf ook vele cursussen.

Door reizen werd ik geïnspireerd hoe allerlei culturen hun kleding en omgeving decoreren. Dit paste ik ook toe in mijn lessen. En ook ging ik voor nog meer verdieping Tasso, de opleiding tot regressietherapeut, volgen bij Hans ten Dam. Het therapeutschap groeide en inmiddels is het erg mooi te ervaren hoe rijkelijk de hele combinatie werkt. Energie, kleur, lijnen en betekenis blijven mij in alle facetten boeien. Het proces van uitbeelden, inzien, de koppeling van denken, voelen, lichaamsinformatie maken dat je ziet en bewust wordt wat zowel bewuste als onbewuste informatie aangeeft en die je als gewenst kunt omtekenen.

Mijn visie:
Het uitbeelden van herinneringen of problemen is een geweldig mooie en veilige manier dat verduidelijkt, inzicht geeft wat er speelt en waardoor je belastende herinneringen kunt verwerken. Het tekenen of schilderen geeft rust in je hoofd en gevoel. Het uitbeelden en dus zichtbaar maken van gevoelens en gedachten maakt het veel minder beladen en daarna is er de mogelijkheid negatieve stukken om te buigen, waarvoor juist een zichtbaar werkstuk zich uitermate goed leent. Je aanpak hiervan vertalen naar jouw leven is een prachtig en onvergetelijk inzicht en zeer praktisch inzetbaar. Het onbewuste reikt je precies aan wat er op dit moment nodig is en wat je aankunt.

Mijn missie:
Mijn missie is om voor coaching of therapie beeldend, diverse tekenopdrachten en diverse ingangen aan te bieden om datgene te tekenen waar de blokkade of angel zit. We gaan in gesprek, waarbij we kijken wat het getekende te zeggen heeft. Daarbij help ik beelden en symbolen te vertalen en het geheel te zien. De problemen via de tekentaal of via de innerlijke beeldtaal helder te krijgen, hiermee in gesprek te gaan en te veranderen wat nodig is, zodat blokkades verdwijnen of verzachten en hiervoor weer meer eigenheid terugkomt.
In te tekenlessen is mijn missie creatieve werkvormen aan te bieden, waardoor de cursisten genieten, worstelen, emmeren, creativiteit ontdekken. Ik bied tevens opties aan, begeleid bij kleurgebruik, materiaalgebruik, gebruik van ruimte, andere ingangen. Dit vooral met het oogpunt dat de cursisten tevreden, blij en trots met hun werkstuk zijn.

 
Ria.jpg

Ria van Alebeek

Mijn naam is Ria van Alebeek. Als jong meisje was ik al nieuwsgierig naar de wereld om mij heen, maar ook naar mijn innerlijke wereld. Ik was veel in de natuur en tekende graag. Dit is niet veranderd en het heeft richting aan mijn leven gegeven.
Ik ben opgeleid als docent Biologie. Zo kon ik samen met mijn leerlingen de natuur in. Tekenen was hierbij een belangrijk middel om de theorie en praktijk te vertalen in een beeld. Later zette ik tekenen in bij de begeleiding van randgroepjongeren. Verbeelden wat er in hen omging bleek dan makkelijker dan er direct woorden aan te geven.
Tijdens de Opleiding Genezend Tekenen viel voor mij alles op z’n plek. Hier kwamen natuur, mens, zingeving en beeld bij elkaar.
Zowel in de opleiding als in mijn eigen praktijk Beeldreis gebruik ik de tekentaal om vragen en ervaringen die het leven je biedt, te onderzoeken; op reis te gaan in je eigen beelden. Dit geeft zelfinzicht, zelfvertrouwen en bovendien kleur aan je leven!

Sinds 2016 ben ik huiswerkdocent, mentor, docent en leertherapeut aan de opleiding. Mijn specialisaties binnen de opleiding zijn tekenvaardigheid, lichaamswerk, symboliek, het docentschap en hoe het hoofd, hart, onze handen en spiritualiteit in te zetten in ons werk.

 
Ingeborg.png

Ingeborg van Dijk

Ik ben Ingeborg van Dijk, geboren in 1964.

Plezier in tekenen, zingen, muziek maken en in de natuur zijn is voor mij altijd een rode draad geweest, net als interesse in mensen.

Ik heb ervaring als leerkracht en als trainer persoonlijke ontwikkeling. Ik heb de opleiding Genezend Tekenen (Holistisch Tekendocent, Coach Beeldend en Tekentherapeut) gevolgd en ben daar nu werkzaam als mentor, docent en leertherapeut. Ik begeleid dus veel mensen die coach, docent of trainer zijn of willen worden. En één van de leukste dingen om te doen vind ik: anderen enthousiast maken voor- en opleiden in mijn vak. 

Mijn tekenpraktijk De Beeldernis, staat sinds 2009 in Zutphen. Je bent er van harte welkom om te werken met beelden, om jezelf te ontwikkelen en beter te leren kennen door wat de tekentaal je vertelt. Ook maak ik illustraties en heb ik de Natuurcoachkaarten ontwikkeld.

Ik zie er naar uit om samen op pad te gaan!  Ik gebruik al mijn zintuigen en mijn praktische inslag als docent kunstenaar en coach. Belangrijk vind ik daarbij, dat steeds de hele mens aangesproken wordt: denken, voelen, doen en willen.

Ik ben lid van de Beroepsvereniging Tekentaal en opgenomen in het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs) . Regelmatig volg ik diverse nascholingen.

 

 
Trudy.png

Trudy Ypma Turkenburg

Ik ben Trudy Ypma Turkenburg geboren in 1956. Na de middelbare school en diverse opleidingen was ik werkzaam als gymnastiekdocent en jazzdanslerares. Ruim 30 jaar heb ik lesgegeven in alle soorten van dans- en bewegingstechnieken. Daarnaast ben ik geschoold tot adviseur microcomputers. Tevens ben ik werkzaam geweest als productmanager. – Ik miste verdieping op het creatieve en spirituele vlak en besloot opleidingen te volgen gericht op meditatie en persoonlijke ontwikkeling, zoals Chi Neng Qi Gong, Body-Chi en NLP. – In 2005 ben ik bij Lisa Borstlap afgestudeerd als tekentherapeute, met als specialisatie: kinder-tekentherapeute en tekenen met en voor kinderen en sinds 2006 aan de Kolam verbonden als docent, coach, leertherapeut, mentor en huiswerkdocent.
Ik heb een eigen praktijk aan huis, doe zowel groeps- als individueel-coachingswerk voor bedrijven en buurthuizen, en geef diverse cursussen gericht op kunstzinnige vorming en persoonlijke ontwikkeling.

Mijn passies zijn dansen, leren en creatief bezig zijn. Om vervolgens mijn kennis door te geven, aan volwassenen en kinderen, om die verder te helpen en te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling.

 
Marleen.jpg

Marleen van Eeten

Ik ben Marleen van Eeten. Passie voor muziek, tekenen en schilderen ( en met name het helpen ontdekken wat beeldtaal vertelt over iemand) , interesse in mensen en hun verhaal, persoonlijke ontwikkeling, lifestyle in relatie tot gezondheid en welbevinden, zijn belangrijke interessegebieden van mij.

Ik ben aan het conservatorium opgeleid tot docente cello, gaf jarenlang cellolessen en musiceerde bij voorkeur in kamermuziekverband. Daarnaast volg ik lessen klassiek zang, tot op de dag van heden en ben ik lid van het Oost Nederlands Kamerkoor. Wat mij in de Opleiding Genezend Tekenen zo trok is dat ik mijn kunstzinnige kanten kan inzetten en kan combineren met het therapeutische aspect van het beeldend werken. Ik werd er opgeleid tot holistisch tekendocente en therapeute. Fascinerend, elke keer weer, om te ontdekken wat de beeldtaal ons vertelt en dat we met waardevolle inzichten aan het werk kunnen! Binnen de opleiding ben ik als docente en huiswerkdocente werkzaam.

 

Alle docenten zijn afgestudeerd en t/m 2022 werkzaam geweest aan de opleiding Genezend Tekenen o.l.v. Lisa Borstlap.