OpleidingTekentaal.nl
 

Autobiografisch en docentenjaar

Na het basisjaar Tekentaal kun je de autobiografische route volgen en ook in leertherapie te gaan, want in de praktijk merk je al gauw hoeveel blinde vlekken en valkuilen je nog hebt.
Dit diepgaande studiejaar over je eigen getekende autobiografie is tevens open voor iedereen die zelfonderzoek wil doen met behulp van de tekentaal.

Voor de zomer ligt de nadruk op het tekenen en ervaren van autobiografische thema’s en teken je met diverse doelgroepen. Na de zomer ligt de nadruk op het holistisch lesgeven en je wording tot holistisch tekendocent.

Je onderzoekt in de eerste 13 lesdagen op holistische wijze alle levensfasen vanaf voor de geboorte tot aan het levenseinde, ook al ben je daar nu nog niet beland. Alle levensvragen die je hebt komen aan bod. Per dag maak je drie á vier tekeningen/schilderingen. Je werkt ook in allerlei technieken en materiaal, zoals pastel, collage, grote en kleine werkstukken en ook op doek. Bij elke tekenopdracht worden de inzichten uitgediept en korte verhalende stukjes geschreven. De opdrachten worden via inductie in je binnenwereld opgeroepen, zodat je er eerst een eigen beeld van maakt alvorens deze te tekenen. Deze 36 opdrachten met beschrijving vormen samen je autobiografie. Thuis zoek je nog naar foto’s  en eigen materiaal om dit unieke levensboek aan te vullen. Iedere les leer je tekeningen lezen en bevragen.  

Wie docent wil worden gaat voor de zomer 5x tekenen met doelgroepen: kind-puber-adolescent-volwassene-oudere en maakt een tekenopdracht voor deze doelgroepen en na de zomer:

  • Maak je een lessenreeks van 6 lessen.
  • Je geeft 1 les aan een eigen groepje en levert verslag hiervan met foto´s van de gemaakte tekeningen in.
  • Over het hele jaar verdeeld werk je aan een portfolio met 12 mooie werkstukken. Hiervan 6 technieken: een collage, een bewerkte drup, een energetische tekening, een heelbeeld, iets figuratiefs, een mens/diertekening. De rest mag je zelf kiezen. Je kunt tekeningen/werkstukken uit het eerste jaar gebruiken.
  • 12 torso’s uitwerken met verschillende tekentechnieken.
  • Organiseer je met je medestudenten een Open atelier.
  • Geef je een examenles.

Wanneer je coach beeldend wilt worden ga je na de zomer leertherapie volgen van 7 lesdagen in kleine groepjes van 3 of 4 studenten bij de docent in haar praktijk. Deze leertherapie is verplicht als je verder wilt studeren  en coach beeldend en eventueel tekentherapeut wilt worden. Wie docent wil worden kan kiezen om naast het docentendeel ook leertherapie te volgen.

 Je kunt ook alleen het autobiografisch deel volgen.

Klik hier voor het lesrooster van het Autobiografisch en docentenjaar 

Klik hier voor het lesrooster van het Autobiografisch (half) jaar

Klik hier voor het Inschrijfformulier